Wat is seksverslaving?

Als dit je eerste kennismaking is met een Twaalf Stappen-programma, vragen we je om te proberen het gedrag van een ander persoon niet te analyseren, diagnosticeren of labelen. Het belangrijkste voor ons als S-Anon-leden is om te weten, dat seksverslaving een verslaving is, net als elke andere verslaving, met dezelfde elementen van verlies van controle, de neiging om het schadelijke gedrag voort te zetten ondanks de negatieve gevolgen, en de behoefte om meer van het gedrag te doen om hetzelfde resultaat te krijgen. Ook, net als andere verslavingen, beïnvloedt seksverslaving de hele familie.

Ongeacht welke vormen van seksverslaving je ook hebt ervaren bij een familielid of vriend, we verzekeren je dat je niet alleen bent. We hebben een beknopte lijst van gedragingen waar andere S-Anon-leden in de loop der jaren door zijn be├»nvloed, opgenomen. De lijst is bedoeld om nieuwkomers te laten weten dat ze niet alleen staan in de problemen van leven met, of te hebben geleefd met actieve seksverslaving. Je hebt mogelijk wel of niet een of meer van de volgende dingen meegemaakt: seksuele affaires met vrouwen of mannen, seks met kinderen binnen of buiten de familie, seks met prostituees of andere vreemden, telefoonseks of ander gebruik van elektronische media, dwangmatig gebruik van pornografie of masturbatie, fantasie, voyeurisme, exhibitionisme, masochisme, sadisme, seksueel geweld, het onthouden van seks, seks met dieren, of iets anders – we verzekeren je dat je niet alleen bent. Wanneer je praat met S-Anon-leden, zul je anderen vinden die met dezelfde soorten seksverslaafd gedrag hebben geleefd. Zelfs als je je uniek voelt in je lokale S-Anon-groep, kun je er zeker van zijn dat iemand in de S-Anon-gemeenschap soortgelijke ervaringen en gevoelens heeft gehad.

In S-Anon beschouwen we seksverslaafd gedrag als symptomen van een ziekte – onacceptabele acties van zieke mensen die machteloos zijn over lust. Door aan het S-Anon-programma te werken, hebben velen van ons krachtige gevoelens overwonnen die wij niet hoeven te dragen, gevoelens van schaamte of schuld die voortkwamen uit de nauwe verbondenheid met deze “schaamtevolle” ziekte. We zijn gaan begrijpen en accepteren dat we niet verantwoordelijk zijn voor de daden van anderen en dat het niet onze verantwoordelijkheid is om die lasten van schaamte en schuld te dragen. Onze oplossing hangt af van het gefocused blijven op ons eigen persoonlijke pad van herstel en dat we de seksverslaafde hetzelfde laten doen.

“Met toestemming van S-Anon International Family Groups, Inc., Nashville, TN. Het naleven van de auteursrechten en handelsmerken van S-Anon International Family Groups, Inc. is vereist.”