De Oplossing

Sleutels tot S-Anon herstel.

We zien seksverslaving als een ziekte die sterk lijkt op alcoholisme (seksholisme). Dit betekent dat we seksverslaafden zien als zieke mensen, en niet zozeer als slechte mensen. Zij zijn machteloos over lust. In het begin konden velen van ons die mening niet delen. We dachten dat daarmee bedoeld wordt dat seksverslaafden op de één of andere manier dan niet verantwoordelijk zijn voor hun gedrag of dat wij onze gevoelens van wrok en gekwetst zijn niet mochten hebben. Maar daar gaat het niet over.

Voor S-Anon leden betekent het dat de gedragingen van de seksverslaafde niet het gevolg zijn of waren van iets dat wij deden of juist niet deden. Wij veroorzaakten het seksverslaafde gedrag niet door dom te zijn, of zwak, of onaantrekkelijk en we hebben niet de macht om het seksverslaafde gedrag onder controle te krijgen.

Toch hebben we door te proberen de seksverslaving in ons leven te beheersen of te ontkennen, ongemerkt op een wijze gehandeld die onze emotionele gezondheid verder verslechterde en er voor gezorgd dat de seksverslaafde zijn ziekelijke gedrag kon blijven uiten. Gedurende langere tijd hebben velen van ons de schuld, schaamte en angst overgenomen, die karakteristiek zijn voor de ziekte die seksverslaving, zelfs al waren wij seksueel niet actief.

Zelf werden wij ook geestelijk en emotioneel ziek. Zodra we onze eigen problemen in dit licht kunnen bezien, gaan we inzien dat wij ook keuzes hebben voor wat betreft ons eigen gedrag. Dit is het begin van ons herstel

We herinneren onszelf er aan dat we machteloos staan tegenover alle gedragingen die veroorzaakt worden door de seksverslaving. We vragen een Hogere Macht ons te helpen om te stoppen met de beschuldigingen en controle te hebben over de seksverslaafde, de nuchterheid van de seksverslaafde is niet onze verantwoordelijkheid. We realiseren ons dat we geen gemoedsrust voor onszelf kunnen vinden als we ons blijven richten op andermans herstel; dus wijden we onszelf aan ons eigen herstel.

Met de hulp van andere S-Anon leden en de Hogere Macht zoals wij Hem begrijpen, focussen we ons op positieve actie om ons leven serener en bevredigender te maken. We wonen zoveel mogelijk meetings bij, zoeken een sponsor indien dit mogelijk is en we proberen de principes van de 12 stappen in ons leven toe te passen. We gebruiken de telefoon, gebruiken de S-Anon literatuur en de S-Anon slogans. Uiteindelijk helpen we anderen door de boodschap van ons eigen herstel uit te dragen. We doen dat op onze eigen manier, telkens voor één dag tegelijk, waarbij we streven naar vooruitgang, niet naar perfectie. Dat is wat bedoeld wordt met het werken aan het programma.